Този текст е публикуван в края на октомври 2020 г. Припомняме

...
Този текст е публикуван в края на октомври 2020 г. Припомняме
Коментари Харесай

Разследване от 2020 г.: Вече е известно кой наистина е искал и е имал възможност да убие Навални

Този текст е оповестен в края на октомври 2020 г. Припомняме го още веднъж в днешния подтекст след гибелта на Навални.

На 2 септември 2020 година канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел обществено съобщи, че в кръвта на опозиционера са открити следи от отрова от групата „ Новичок “, като упрекна Русия във допустима съпричастност към случая. Ние обаче получихме информация, която сочи към тези, които фактически са заинтригувани от скорошната гибел на Алексей Навални. И това изобщо не са неговите съперници, а настойниците му, които помогнаха на опозиционера да сътвори облика си на „ герой с режима “

Възможно е отравянето на Алексей Навални да е осъществено в резултат на спор със съратника на блогъра, Владимир Ашурков, и другите му задгранични сътрудници. А евентуалният отровител е продавачката на книги от Лондон, другарка на Чичваркин (подсъдим през 2009 година по наказателно дело за изнудване, похищение и контрабанда на мобилни телефони - бел. пр.) и Ходорковски, никому незнайната до момента Мария Певчих.

В средата на август създателят на „ Фонда за битка с корупцията “ (ФБК) Алексей Навални отпътува за Новосибирск и Томск по отношение на идно следствие на ФБК. При противоположния полет на 20 август от Томск за Москва опозиционерът ненадейно се почувствал зле, изгубил схващане и след наложително кацане на самолета в Омск екстрено е приет в болница. Лекарите от локалната Спешна помощ подхващат всички нужни ограничения за избавяне на живота на пациента. След като го стабилизират, по молба на фамилията му и формалните немски представители, Навални е превозен в клиниката „ Шарите “ в Германия. Разходите за превоза са платени от спонсориращия го отдавна Борис Зимин. Няколко дни след постъпването в клиниката лекарите декларират, че пациентът евентуално е токсичен. На 2 септември канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел обществено съобщи, че в кръвта на опозиционера са открити следи от отрова от групата „ Новичок “, като упрекна Русия във допустима причастност към случая. Ние обаче получихме информация, която сочи към тези, които фактически са заинтригувани от скорошната гибел на Алексей Навални. И това изобщо не са неговите съперници, а настойниците му, които помогнаха на опозиционера да сътвори облика си на „ герой с режима “.

Какво е правил Навални в Сибир?

Алексей Навални идва в Новосибирск на 15 август. В пътуването му го съпровождат сътрудници от ФБК, които включват лицата Георгий Албуров, Павел Зеленский, Иля Пахомов, Владлен Лос, прессекретарят Кира Ярмиш и никому непознатата Мария Певчих. Спорд графика Навални организира среща с доброволци и записва материали за ново следствие преди идните избори на 13 септември, след което отпътува за Томск. Именно в тази част от пътуването му е ключът за разгадаване на тайнственото отравяне. В Томск Навални събира информация и споделя за работата на „ Единна Русия “ в областта на жилищните комунални комплекси. Особено внимание отделя на компанията „ Томскводоканал “. Дружеството се занимава с обслужване на водопроводната мрежа в целия град, откакто печели поръчка в конкурентна битка с московската „ Росводоканал “ (РВК). При това, РВК е най-големият в страната частен оператор на централизирани системи за водоснабдяване и канализация, която понякога поддържа Ашурков. Всичко това оказва се от записа, който ФБК излъчва на 3 септември. Интересите на „ Росводоканал “ се простират доста по-далече от Сибир. В частност, РВК се бори да вземе водоснабдяването в Рязан, като се пробва да получи контракт за 49 години. Но провалянето в Томск нанася сензитивен удар по проектите на компанията, по тази причина в борбата е хвърлен основния медиен актив на Ашурков, Алексей Навални. Предстоящите избори и загрижеността за Жилищно-комуналните комплекси в Сибир са положително прикритие в битката за превъзходство на пазара. Но за какво точно командировката в Томск се трансформира в „ еднопосочен билет “ и каква роля играе Ашурков и притежателя на  магазини в Лондон Чичваркин в отравянето на Навални? Това излиза наяве, в случай че се наблюдава историята на техните връзки с опозиционера.

Как и кой създаде Навални

През 2010 година Алексей Навални още няма личен бранд и води политически блог на платформата Live Journnal, който най-после съумява да притегли дълго чаканото внимание на евентуален вложител. С блогъра се свързва Владимир Ашурков, който от септември 2006 година до февруари 2012 година е шеф по ръководство и надзор на активите на CTF Hodings Ltd, холдинг, който ръководи фирмите от консорциума „ Алфа Груп “. „ Едрата риба “ клъвнала на текстовете от блога на Навални, изказала поддръжката си за него и изявила подготвеност да използва връзките си в негова поддръжка. Нещо повече, Ашурков провел диалог с него за помощта, която може да окаже за издигането му, с което Навални се съгласил, като поел уговорката да работи деликатно и скрито. По-късно точно Ашурков изкара Навални в светлината на прожекторите, като му обезпечи контакт със задграничния финансист Уилям Браудер и емигриралия в Лондон Евгени Чичваркин. Това му разреши да построи тактика за основаване на личен бранд и въздействие върху обществено-политическия дневен ред. Навални е индивид на огромни очаквания и упования да сътвори необятно, демократично опозиционно придвижване. През идващите няколко години Ашурков интегрира интензивно Навални в международния хайлайф. Той основава на незнайния блогър име, имидж и бранд. Помага му да си обезпечи финансиране, дава му компромати за гръмки следствия и му дава указания по какъв начин да създаде собствен план. И по този начин, през 2011 година Навални дружно с Ашурков основават „ Фонд за битка с корупцията “. През 2012 година публично оказва се за съдействието на топмениджъра от „ Алфа Груп “ с опозиционера, заради което се постанова да напусне поста си. По-късно Ашурков публично е включен в екипа на Навални и е назначен на длъжността изпълнителен шеф на ФБК.

Падението на Лондон

Годините си минават, „ Фондът за битка с корупцията “ се развива добре, набира публика и задейства нови планове. Алексей Навални става неофициален водач на опозицията, като получава медийна и финансова поддръжка от задгранични вложители и организации. Той минава курс на образование в Йейл и концентрира най-многобройното опозиционно придвижване в Русия. ФБК събира стотици милиони рубли дарения, а през портфейлите за биткоини на оглавяващите щаба, Навални и Леонид Волков, минали милиони долари. Обаче повишаването на въздействието и убедеността в личната му незаменимост водят Навални до редица съдбовни неточности. Той губи поддръжката на лоялните опозиционни медии, и откакто инициира няколко гръмки абсурда, разцепва опозицията, проваля митингите и, привличайки вниманието върху себе си, губи едно след друго всички каузи за клюка. Резултатът от всичко това е, че съумява да загуби съдружниците си. Фактически Навални се превъръща в политически заточеник, само че на практика, самият той към момента по този начин и не разбира това.

Егений Чичваркин закрива „ Фонда за битка с корупцията “ едвам три месеца след неговата регистрация и отдръпва поддръжката си за либертарианството. Създадената в Лондон през ноември 2019 година организация трябвало да постави в ред финансирането на Навални, което провеждал персонално Чичваркин. Ликвидацията на фонда става на 25 февруари 2020 година, както е видно от уеб страницата на регистъра във Англия. Причина за това евентуално е спорът сред Навални, Чичваркин и Ходорковски във връзка апелите на Навални да не се стачкува против поправките в Конституцията на Русия и „ умното гласоподаване, които ФБК почнал да излъчва още през 2019 година В същото време, когато Навални потушава протестния капацитет в подтекста на Конституцията, Ходорковски се пробва да изкара хората на улицата и да активизира руснаците. Той влага милиони в активността на своите структури за дискредитиране на поправките в Конституцията и то в това време, когато Навални приказва за безсмислието на митингите и приканва за бойкотирането им. Тук може би при Чичваркин е изиграл роля персоналният фактор. За него Ходорковски е доста непосредствен другар и кръстник на щерка му. Освен това и при Навални, и при Ходорковски има общи източници на финансиране и настойници, които не утвърждават непотребната автономия на опозиционера. Тъй като ФБК според законите в Русия се води като „ непознат сътрудник “, той не може да употребява законно технологиите за въздействие върху електоралните процеси, което слага под опасност съществуването на организацията и вложените в нея средства. На фона на всички натрупали се въпроси, какъвто е и казусът с дълга от 88 милиона към така наречен „ Готвач на Путин “ (става дума за милиардера Евгений Пригожин. Във връзка с дълга, вж. сатията „ Готвача на Путин изкупи дълг на Навални и „ Фонда за битка с корупцията “ в сайта  „ Дневник “ от 26.08.2020 година - б.пр.) и вероятността за фалит на Фонда, сред Навални, Ашурков и останалите лондонски опозиционери поражда дълготраен неразгадаем спор.

Първият звънец

Дългът от 88 млн. рубли пред „ Готвача на Путин " подтикнал Навални на 20 юли да разгласи, че ще ликвидира съветския филиал на ФБК. Според източник, непосредствен до ФБК и Навални, решението било взето без да е разисквано с Ашурков и Волков, макар че всеки един от тях играе значима роля във действието на Фонда. Единият обезпечава задграничните поръчки и политическата им поддръжка, а вторият - постоянното финансово състояние, легализацията на средствата и работата на щабовете на Навални. Източникът ни споделя следното: „ Естествено, самодейността доста не се хареса на Ашурков. За 10 години бяха вложени прекомерно доста средства в Навални и ФБК, с цел да му разрешат еднолично да закрие Фонда. Освен това, тук поражда и въпроса за репутацията на самия Ашурков, а по този начин също и на хората, които го поддържат “.

На 22 юли Ашурков звъни на Навални и желае пояснения, като му предлага два разновидността за развиване на събитията, оповестява нашият източник: „ Ашурков изначало се опита да му изясни, че не е допустимо да закрие ФБК без да се посъветва с никой. След това ултимативно му съобщи: „ Или запазваш ФБК и правиш ново изказване, в което правиш стъпка обратно, като обясниш, че в първото си изказване си желал да покажеш какъв брой е значим ФБК и какви ще бъдат следствията от неговата разпродажба, или си регистрираш друго юридическо лице и връщаш всички вложени персонално в теб и във Фонда средства. Предаваш всички финансови и материални активи, връщаш последните вложени в теб 33 милиона от сметките на Фонда и персоналните ти пари от сметките са открити в чужбина. А също така предаваш ръководството на Фонда на човек, който може да изплати задълженията му и няма да разреши да бъде правосъдно назначен ръководещ, който да получи достъп до цялата финансова история на Фонда “. Освен това Навални трябвало самичък да унищожи всички филми и следствия, с цел да не може никой да стигне до тях. Тази переспектива предиздвикала всички мощно да нервничат. Като похлупак на всичко, Навални би трябвало да върне и всички акции, които е получил от Ашурков, посредством които Навални взе участие в препоръките на шефовете на всички огромни компании в Русия. По този метод той получил достъп до вътрешната документи от съвещанията на фирмите. Така Навални набирал информация за своите следствия “, изяснява източникът ни. Самият Навални реагирил доста остро на предлагането. Той бил прочут измежду сътрудниците си със своя нервен темперамент. Както изяснява нашия източник: „ Той, несъмнено, избухна и стартира да крещи, че ФБК е негова рожба и единствено той ще взема решения, защото така и така всичко се крепи единствено на него и мигновено ще рухне, в случай че ФБК бъде предадена на различен човек. А въпроса за парите и акциите, той изобщо няма желание да разисква. Те са персонално негов „ пенсионен фонд “ и „ заплащане за риска “. Въпреки това Ашурков предложожил на опозиционера добре да намерения, другояче „ може да има последици “, с което диалогът завършил.

В подтекста на този диалог е належащо да се обясни какви активи са били в предписание на Навални и за какво те съставляват обособен пункт от предявените претенции и разногласия. През 2008 година Навални стартира да разгласява своите първи следствия, в центъра на които стоят фирмите, в които е акционер. Това съответствува с банкрута на неговата компания „ Н. Н. Секюрити “, занимаваща се с търговия на скъпи бумаги. Ползвайки се от правото си на миноритарен акционер, той има достъп до конфиденциалните документи, които след това разгласява. По този метод той попречва покупко-продажби на тези компании и им нанасял репутационни вреди. На офанзива са подложени такива колоси, като „ Роснефт “, „ ВТБ “ и „ Газпром “. През 2012 година в неговия портфейл има акции на 37 акционерни сдружения, сред които „ Газпром “, „ Роснефт “, „ Лукойл “, Сургутнефтегаз “, „ ВТБ Банк “ и други Посочените данни попадат в Сведението от 2012 година за приходите и имуществото на самия Навални, като претендент за кмет на Москва, в това число и на неговата брачна половинка и малолетните им деца.

„ Първоначално Навални притежаваше малко количество акции, само че по-късно Ашурков и останалите му прибавиха още, с цел да може да работи по-спокойно. Накрая той към този момент има доста повече скъпи бумаги, в сравнение с е вписал в декларацията си. Така да вземем за пример, съгласно декларацията му, той не има акции на „ Аерофлот “, въпреки че всички знаят, че е член на съвета на шефовете. Истинските мащаби на притежаваните от Навални акции никой не знае, само че те с акуратност са доста повече от заявените “, твърди нашият източник. След като проверихме информацията на източника ни се оказа, че Навални фактически е бил акционер в „ Аерофлот “. Той е бил член на съвета на шефовете на компанията по предложение на Александър Лебедев. През 2013 година двамата взимат взаимно решение повече да не оферират Навални за член на съвета на шефовете, защото присъединяване на Лебедев в компанията мощно понижава. Имаме учредения да допускаме, че част от скъпите бумаги на Навални са предадени във притежание на Юлия Навална. Официално тя е безработна и се занимава с възпитанието на децата, само че все пак опозиционерът е заявил на нейно име незначителен годишен приход, който евентуално е от дивиденти от притежаваните акции, които са били декларирани през 2012 година, а след това през 2017 година изчезват. Навални има и други източници на приходи. Така да вземем за пример, съгласно изчисленията на публицистите, месечната заплата на Навални възлиза на 750 хиляди рубли. Макар че публично Навални е оповестил единствено 450 хиляди рубли, които получава от олигарха Дмитрий Зимин, някогашен притежател на компанията „ Винпелком “. Но за сметка на това, формалните годишни разноски на Навални възлизат на към 17 млн. рубли. Тук се включват и персоналните му пътувания зад граница и наемът за жилището в центъра на Москва, за новата кола на жена му и таксата за образование на щерка му в Съединени американски щати. Но на заложените му въпроси чии са парите за луксозния му живот, Навални отхвърля да даде отговор.

Изостряне на спора

Но дано се върнем на последните събития преди отравянето. След телефонния диалог с Ашурков, Навални не отстъпва от желанията си и продължава да развива тематиката за ликвидацията на ФБК, като оказва помощ на донорите да преоформят регулярните си дарения в нови банкови сметки, открити от Навални. Едновременно с това продължава и дейната употреба на тематиката за реализация плановете на Фонда и повишение известността на самия Навални, като „ жертва на режима “. Следейки обстановката, Ашурков на 27 юли прави нов опит да разиска с Навални по-нататъшните стъпки, свързани с ФБК. Но и този диалог, по виновност на опозиционера, приключва със скандал. Източникът ни на информация предава този диалог, като споделя следното: „ На 27 юли Ашурков отново позвъни на Навални. Той отговори на повикването насилствено. През последните няколко месеца това беше всекидневно за тона им на другарство. Ашурков попита какво е решението на Навални. Готов ли е да одобри изискванията, да резервира ФБК  и да върне всичко, което му е обещано. Трябва да е ясно, че въпросът за парите постоянно е бил мъчителен за Навални. Той още веднъж изпадна в нервност и сподели, че нищо няма да връща, тъй като няма никакви пари. „ Нямам пари, нямам акции, гол съм, като сокол. А в случай че не вярваш, тогава търси “, дал отговор Навални на Аршуков “. Думите на Навални за неналичието на акции, индиректно се удостоверяват от съществуването на приходи от акции на жена му, за което писахме нагоре. Вероятно преди две-три години опозиционерът фактически ѝ е трансферирал акциите. А при изискване, че има и персонален дълг 29 милиона към Пригожин, той маха всички пари от персоналните си сметки, като закрива и сметките си в „ Алфа Банк “. Сега Навални има 43 079 рубли в банка „ Тинкофф “ и 164 153 рубли в „ Райфайзен Банк “. Но и тези сметки са запорирани по обвиняване в „ пране “ на пари посредством ФБК. Освен това нашият източник твърди, че Навални е измамил своите куратори с най-малко 50 млн. рубли, а всички пари от дълго време са скрити в чужбина. По този мотив източникът ни споделя, че „ Първо Волков хвана Льоша (Алексей, б. пр.)  в кражба. Но тогава Навални към този момент беше „ на коня “ и му простиха. Сега обаче Ашурков най-после разбра какви са действителните мащаби “.

Конфликтът е позволен

И втория телефонен диалог също не оказва помощ Навални да промени тактиката си. В работата на ФБК не се трансформира нищо, сякаш изобщо не е имало диалози с Аршуков. Нещо повече, за спора знаят сътрудниците във ФБК, само че той заобикаля всичките им въпроси заложени по този мотив. В организацията не е признато да му задават персонални въпроси, още повече, в случай че те са свързани с бюджета. На 29 или 30 юли, източника ни не може да каже точната дата, Ашурков още веднъж се свързва с Навални. Този път, той ненадейно се отхвърля от претенциите си и предлага на Навални да не помнят за спора, като всичко продължи по този начин, както си е било. „ Той сподели, че е допустимо малко да е прекалил, а на Навални така и така в този момент не му е леко с задълженията и делата, които води и по тази причина по-добре е нещата да си останат по този начин, както са били. Но го помоли да му направи една услуга, като организира значимо за него следствие, и самия той иде в Новосибирск да направи фотосите и да събере материалите, тъй като той може доста по елементарно да се ориентира в нюансите и да синхронизира нещата с локалните хора. Ашурков сподели, че ще му изпрати за помощ едно момиче от Лондон, като редом с това, с нея ще обсъдят и тематиката за „ умното гласоподаване “. Навални, несъмнено се зарадва и сподели, че няма никакъв проблем да направи следствието “. И ето, че на 15 август, Навални дружно със своите сътрудници, в това число и с пристигналата в Русия още на 7 август Мария Певчих отпътуват за Новосибирск. От там, той няма да се върне към този момент в Москва.

Мария от Лондон

Мария е 33-годишна жена с неразбираема житейска история и доста забавни обстоятелства в биографията си. Въпреки че живеем във века на осведомителните технологии и обществените мрежи, на практика сведения за Мария няма. От откъслечните данни е известно малко за нея. През 2008 година тя е приключила Московския държавен университет, компетентност „ Социология “, по-късно приключва елитното Лондонско учебно заведение по стопанска система и политически науки. Впоследствие Певчих живее дълги години във Англия, като на 22 години към този момент заема длъжността помощник на един от членовете на английския парламент. Към днешна дата тя е притежател на верига от книжарници във Англия и Австралия. Точният размер на приходите ѝ не е прочут, само че очевидно парите са ѝ стигнали да си купи апартамент с аспект към лондонския Тауър в елитния комплекс The Circle, на улицата на кралицата. Има необятни настоятелен и политически връзки, в това число с Чичваркин и Ходорковски. Навални и Певчих се познават най-малко от 10 години. От 2010 година, по молба на Ашурков, тя оказва осведомителна поддръжка на опозиционера, като му дава за следствие сведения за активите на високопоставени руснаци във Англия. Свободен достъп до такива данни няма и затова има учредения да се допуска, че Мария сътрудничи с европейските специфични служби и МИ-6. Мария посещава Русия два-три пъти годишно, като в границите на визитите си се свързва тайно с Навални. Самата тя не прави никакви взаимни фотоси или клипове с него, а наличието си в мрежата прикрива посредством VPN. По време на визитите си в Русия тя на практика не се отделя от Навални и непрекъснато поддържа контакт с него. С Ашурков също има връзки отдавна. През 2013 година тя провежда в Москва договаряния на премиера на Белгия Ги Верхофстадт и съветника на президента на Литва по въпросите на външната политика, Реналдас Вайсбродас,  с Навални и Ашурков. Това се удостоверява и от оповестената фотография в Nation News на Навални и Певчих.

В пътуването до Новосибирск и Томск Певчих също се намира непрекъснато до Навални и е имала „ достъп до тялото му “. В тази връзка нашият източник споделя: „ Тя освен, че не се отделяше даже на крачка от Навални, само че и живееше дружно с него в хотела. Тя безусловно прекарваше нощите в неговата стая. Ние сме възрастни хора и разбираме защо става на въпрос, когато една жена прекарва няколко нощи с един мъж “. Имало е единствено един дребен интервал от време, когато Мария не е била до опозиционера, и това е било на борда на самолета от Томск за Москва. Отчитайки уменията на дамата да пътешества тайно и да заличава следите си, след евентуалното отравяне на Навални тя е могла да планува, че Навални ще получи припадък в самолета и не е желала през това време да е покрай опозиционера, с цел да не попадне под въпросите на полицията. Предварителната полицейска инспекция евентуално би засегнала съпровождащите Навални, което излишно би привлякло вниманието към нейната персона. Освен това, по думите на нашия събеседник, когато Певчих схванала за отравянето, отпътувала от Томск за Новосибирск с кола и чужд мъж, който нямал никакво отношение към ФБК. И едвам в Новосибирск си купила билет до Омск, където се включила към групата на ФБК.

Направихме инспекция и се оказа, че по същото време, когато тя пътува с кола от Томск за Новосибирск, е имало свободни билети за полета от Томск до Омск. Така че тази нейна маневра с колата е много странна. Интересно е, че когато брачната половинка на Навални Юлия и неговият прессекретар Кира Ярмиш вършат мнения и разказват случилото се директно в ефир, за наличието на Певчих никой не споделя и дума. Самата тя също нищо не е разяснява и изкусно заобикаля вниманието на пресата. Затова пък по време на превозването на Навални в Германия на особено оборудвания аероплан, не са били позволени нито Юлия, нито сътрудниците от ФБК, а Певчих е напуснала Русия със същия аероплан. По този мотив нашият източник на информация споделя: „ На борда на немския аероплан Певчих съумя да попадне като преводачка. И до момента не ми е ясно,как толкоз елементарно я пуснаха да се качи от Службата за сигурност. Никой не зададе въпроса на рускинята на кого и какво тъкмо има желание да превежда в летящия за Германия аероплан. На оповестените видеозаписи, направени от Ruptly до клиниката „ Шарите “, в компанията на Юлия Навални непрекъснато участва някакво момиче, което по косвени признаци доста наподобява на Мария Певчих. При това тя оптимално прикрива лицето си със слънчеви очила и здравна маска, лавирайки ловко сред обективите на камерите на публицистите.

Отделно внимание заслужава и появилата се в Германия  бутилка с отровена вода, която преди този момент не се загатва на никое място нито от Юлия Навални, нито от Кира Ярмиш. Напълно допустимо е тя да е предоставена от Певчих. Нашият източник разяснява този факт по следния метод: „ Ако се замислим кой е имал достъп до яденето и напитките на Навални, то най близо до мозъка е Певчих, която прекарваше нощите с него. За нея е било най-лесно от всички останали да сипе нещо в бутилката с вода и след това да я прибере в багажа, който предава на летището, защото в самолета няма да я пуснат, в случай че носи бутилка с вода. Ярмиш споделяше, че той не е пил нищо друго, с изключение на чай на летището. За бутилката с вода, която е пил в стаята си в хотела, тя нищо не би могла да знае, до момента в който Мария тъкмо противоположното. Тя авансово е възнамерявала предаването на уликата, която сигурно ще бъде взета под внимание и изследвана от експертите  за наличието на отрови “, разсъждава източникът ни. Както е известно от заключенията на токсиколозите, отрова с такива присъщи признаци на отравяне, каквито е имало при Навални, могат да работят до 15-20 часа, преди самият човек да се почувства зле. Затова Мария изцяло умерено е могла да разчита, че на Навални ще му стане неприятно, едвам когато е над Москва и към този момент всички ще са не запомнили за нея.

Много необикновен е и фактът, че Борис Зимин за толкоз малко време съумява да откри пари за превоза със специфичен медицински аероплан, чиято цена е най-малко три пъти по-голяма от задълженията на ФБК и Навални. Защо той незабавно не му е дал тези пари да погаси задълженията си, с цел да не се постанова да ликвидира ФБК? Отговорът за нашия източник е елементарен: „ Всички схванаха, че са „ намазали “, когато Навални изпадна в кома. За него бяха решили или да го убият, или съществено да го сплашат. Но сигурно не са желали да го изпратят в болница под наблюдението на лекари и защита. Така че при тази обстановка е трябвало бързо да се измисли легенда. И тогава веднага са се намерили пари, а по този начин също и лекари експерти “, изясни източникът ни.

Съвпадение? Не мислим…

А в този момент дано сложим всички обстоятелства дружно. За първи път от 10 години насам неуязвимият за управляващите и право-охранителните органи Алексей Навални се спречква с кураторите си и съвсем незабавно по-късно се оказва в кома. При това не някъде в центъра на Москва, а когато е в командировка, където го е изпратил да прави следствие Аршуков, като също по този начин е изпратил да го съпровожда жена, която идва чак от Лондон и с която Навални работи по политически планове. А по-нататък немските политици направиха всичко сами: откриха някакъв токсин от множеството такива в природата и не дефинираха състава му, само че го нарекоха по-късно „ Новичок “. После упрекнаха Русия. По същото време заплатилият полета Зимин сне всички съмнения от себе си, представяйки се за великодушен филантроп, а Аршуков и съдружниците му останаха в сянка, контролирайки обстановката в Германия посредством Певчих, която сполучливо се отдалечи от готовото всеки миг да се взриви буре с барут.

И в умозаключение: Навални е съвсем мъртъв. А за всичко се упреква Русия. Но кълбото от странни съвпадения стартира лека-полека да се разплита. И в този момент основното за тези, които желаеха да отстранен Навални, е да съумеят да раздухат нервността дотам, че всички да се втурнат да търсят хората с „ Новичок “, а не тези, за които гибелта на блогъра фактически би била преференциална. „ Получава се по този начин, че в този момент цялата тази компания към Навални е печеливша. Ето, вие ме питате, за какво е трябвало да го отровят. Защо не е било по-лесно просто да го унищожат политически? А всичко е доста просто. Става въпрос за манталитета на тези хора. Те са предприемачи от 90-те години, даже и да са облечени в костюми от три елементи. За тях наказването на Навални е кардинален въпрос. Освен това, никой не знае защо ще стартира да приказва Алексей, в случай че го притиснат в ъгъла. А към този момент го притиснаха доста сполучливо “, обясни източникът ни. Между другото, както твърди източникът, „ Ашурков към този момент три пъти звъня на Любов Собол. Сега ѝ дава обещание длъжността неофициален водач на ФБК. Вие несъмнено си мислите, че Любов се е разстроила от отравянето на Навални? Не, тя беше щастлива. Сега тя е в основната роля и интензивно я поддържат Волков и Милов “, заяви източникът ни. Но дори и в самия щаб на Навални към този момент има хора, у които цялата тази обстановка буди подозрения. „ Всички имат вяра, че Навални са го отровили. Но половината от хората в офиса се съмняват, че това са го създали управляващите. Част от съмняващите се сътрудници или просто ги уволниха, или ги изпратиха да работят в районите “, както ни изясни един от сътрудниците в щаба на Фонда в Москва. Сега вероятните отровители са уверени, че нищо няма да им се случи. Никой в света няма да повярва, че Навални са желали да го убият личните му почитатели. Но какво ще каже самият Навални, като излезе от кома? Сега го пазят същите тези хора, които изцяло несъмнено e, че преди този момент желаеха убийството му.         

 

Превод от съветски за " Гласове "  Никола Стефанов

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР